«ХерсонЪ. Вінтажна кухня»: фахівці розгадали генетичний код гастрономічних традицій Півдня

0
641

Херсон – мультикультурне місто. Свого часу тут оселилися австрійці, англійці, болгари, греки, євреї, італійці, німці та французи. Поєднання зовсім не схожих між собою культур та звичаїв вплинуло на різні сфери життя Херсонского краю, у тому числі – на формування гастрономічних традицій. Величезне бажання доторкнутися до історії херсонської кухні, з`ясувати кулінарні вподобання херсонців, що жили в кінці XIX  –  на початку XX ст, поставило перед фахівцями завдання розшифрувати вінтажні рецепти.

Майже рік краєзнавці міста працювали над підготовкою презентації гастро-проекту «ХерсонЪ. Вінтажна кухня». Співпраця з французькими кулінарами допомогла встановити справжні назви та відновити унікальну рецептуру з глибини попередніх століть. Під координацією Херсонської філії Асоціації шеф-кухарів Півдня України згадані рецепти було відтворено,  а в деяких випадках – вдосконалено їхні смакові якості. Шеф-кухарі херсонських ресторанів працювали над «вінтажними» стравами понад 4 місяці. Під час презентації згаданого проекту зареєстровано рекорд України «Найбільша кількість відтворених старовинних українських страв по оригінальному рецепту на одній локаціїї».

Учасниками «ХерсонЪ. Вінтажна кухня» стали ресторани: «Пан Атаман», «KABANOS» «Corbett», «Miracoli», «John Howard Pub», «Basta Pasta», «Вилка» та «Мускат». Кожна «вінтажна» страва є надзвичайно вишуканою і може розповісти широкому загалу невідомі до цієї миті цікаві факти з історії життя політичної еліти та богеми Херсона останніх століть. Відправившись у гастротур вищезазначеними ресторанами ви зможете скуштувати карпа у вині, гусака з бурячками, гуляш по-угорські, курчат по-мисливськи, судака під соусом марешаль та інші вишукані страви.

Для учасників XIV Фестивалю туристичної журналістики України презентацію проекту «ХерсонЪ. Вінтажна кухня» провели у ресторані «Пан Атаман».

Відроджувати, зберігати, ділитися з іншими смаком Півдня у ресторані мають за честь та вважають своєю великою місією.

Використовуючи традиції південної української кухні шефи закладу розповідають про зв’язок минулого і сучасності, відновлюють той зв’язок поколінь, якого сьогодні іноді дуже не вистачає.

У ресторані відтворили старовинну українську кухню на відкритому вогнищі.

Для приготування страв використовуються тільки найкращі локальні херсонські продукти: сири, м’ясо, овочі та фрукти. У ресторані є власна пекарня, де випікають справжній український хліб.

Спробуйте страви проекту «ХерсонЪ. Вінтажна кухня» й відчуйте національний колорит і справжні смаки нашої щедрої Південної кухні!