Мармурове м’ясо та крафтові сири. Чим Херсонщина приваблює гастротуристів

0
575

Знайомство з регіоном через місцеву кухню вже стало класикою туристичної галузі. Херсонщина також відкриває для гостей все більше нових смаків півдня України. Спробувати  смаковите мармурове м’ясо та крафтові сири, виготовленні в Таврійському краї, випала нагода учасникам XIV Фестивалю туристичної журналістики України.

У рамках фестивалю журналісти відвідали Тавричанську ОТГ. Гості заходу прогулялись новоствореним­ дендрологічним парком імені Героя України В. О. Най­дьонової. Парк, який ще називають Тавричанським, — це правжній витвір садово-паркового мистецтва, зразок сучасного ландшафтного дизайну.

Тут прижилося більш як 160 видів декоративних рослин та п’ять тисяч саджанців дерев та кущів, що прибули у степові прерії звідусіль, а також із-за кордону. Від цього дива неможливо відвести очей! Поріднилися в українському степу стрункі кипариси, ялівець, похилі верби, плакучі берези, слива з кольоровим листям та багато красивих рослин. Чимало в новоствореному парку й екзотичних «гостей». А між заморськими деревами, кущами, травами  встановили античні скульптури, які вдало доповнюють унікальну колекцію, «олюднюючи» її.

Далі учасників фестивалю чекала дегустація мармурового м’яса та огляд зебувидної худоби на території дочірнього підприємства дослідного господарства  «Асканійське».

Ця худоба має особливе, мармурове м’ясо. Сучасні дослідження в галузі медицини показують, що мармурове м’ясо випереджає звичайну яловичину за змістом азотистих екстрактних речовин, пантотенової кислоти, біотину. Вони підсилюють секреторну функцію травного апарату та сприяють кращій засвоюваності продуктів. М’ясо також містить залізо в легкозасвоюваній формі. Воно активно сприяє виведенню речовин, що провокують ракові захворювання.

Мармурове м’ясо по праву належить до делікатесів, так як має особливі смакові якості завдяки внутрішньом’язовому жиру, рівномірно розподіленому в вигляді жирових прошарків між м’язовими волокнами. Під час теплової обробки продуктів з такого м’яса жирові прошарки тануть, наповнюючи його соком, воно набуває неповторну м’якість та ніжність. Мармуровість має свої градації в залежності від інтенсивності, тобто частоти білих вкраплень в волокнах. Чим вище мармуровість, тим ніжніший стейк.

Вразила гостей фестивалю і ферма-галерея у селі Мар’янівка – унікальне місце на території Тавричанської ОТГ, де можна не лише спостерігати за процесом утримання кіз французької породи, створенням козиного крафтового сиру, а й спробувати декілька видів сирів. Учасників фестивалю туристичної журналістики чекало знайомство з виробництвом та дегустація місцевого продукту.

Подорожуйте та відкривайте для себе нові смаки півдня! Херсонщина надихає на туризм!